Tuesday, April 22, 2008

ΙΝΤΡΙΓΚΑ






















ΟΜΑΔΙΚΑ











ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O Θεατρικός Όμιλος Σχεδία ανεβάζει από 28 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2008 το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ, «Αρτούρο Ούι-Πρώτο Σχεδίασμα»,

σε σκηνοθεσία Βασίλη Κανελλόπουλου,

στο Θέατρο «Σχεδία» (Βουτάδων 34, Γκάζι).

Παραστάσεις : Τετάρτη 28/5 - Δευτέρα 9/6, 21:15.
εκτός Τρίτης 3/6

Συντελεστές :
Σκηνοθεσία : Βασίλης Κανελλόπουλος
Μετάφραση: Μπενέτα Οικονόμου – Βασίλης Κανελλόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Οδυσσέας Καψάλως
Βοηθός Σκηνοθέτη : Τζίνα Αποστολοπούλου
Παίζουν: Ελένη Μακρή, Ντίνος Ποντικόπουλος, Χάικ Κασαρτζιάν, Κώστας Γεραντώνης, Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Κωνσταντίνα Μάρα και Τζίνα Αποστολοπούλου.
Η ιδέα
Μια εφημερίδα, ένα κανάλι αποκαλύπτει την αλήθεια; Η απάντηση της εμπειρίας είναι ίσως ή μερικές φορές. Ποιος ελέγχει τον ελεγκτή; Ποια είναι τα κριτήρια της δίκαιης ή άδικης κρίσης; Μπορεί κάποιος να συμμετέχει στις συζητήσεις για τη λήψη αποφάσεων χωρίς να έχει εκλεγεί; Τι βαθμός συνενοχής πρέπει να έχει κάποιος για να συμμετέχει στα κοινά και να λέγεται πολίτης; Οι εποικοδομητικές συζητήσεις στη δημοκρατία είναι ένα σημαντικό εργαλείο λήψης αποφάσεων, όχι για το τι είναι σωστό ή λάθος, ούτε για να καταγραφεί, το τι πιστεύει η πλειονότητα, αλλά για τη ροή της κίνησης μας για ζωή.
Η παράσταση
Με το έργο που προτείνουμε -«Αρτούρο Ούι-Πρώτο Σχεδίασμα» του Μ. Μπρεχτ- προσπαθούμε να εμβαθύνουμε στο πως μπορεί να οπλιστεί η δημοκρατία μας για να αντιμετωπίσει τις απειλές, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος λήψης των αποφάσεων. Για τον Μπρεχτ κανένα «σύστημα» δεν είναι αδιάβλητο, όλα είναι επιρρεπή στη χειραγώγηση. Όλα έχουν αδυναμίες, μόνο η ενεργή συμμετοχή μας τα προστατεύει. Μας αποκαλύπτει ότι η πολιτεία δεν είναι επιχείρηση, άρα βασικός της στόχος δεν είναι ούτε η εξυπηρέτηση των ιδίων της συμφερόντων, ούτε και η μεγιστοποίηση του κέρδους. Όταν γίνεται επιχείρηση τότε το «καλό όνομα» έχει μεγαλύτερη αξία από τους θεσμούς. Τότε οι θεσμοί το υπηρετούν, δεν το ελέγχουν, ούτε συνδράμουν την κοινωνία για την όποια αδικία υφίσταται. Και τελικά, εκεί όπου δεν υπάρχουν κανόνες ή όπου ατονούν, ισχύει ο νόμος της ζούγκλας με ανθρώπους στο ρόλο του ζώου.
Το έργο μας είναι ένα παιχνίδι σκακιού, μόνο με τα βασικά πιόνια. Επιδεικτικά απουσιάζουν τα περισσότερα, δηλαδή η κοινωνία. Το μένος εναντίον της συσπειρώνει τους ανθρώπους της εξουσίας, που συνήθως αγνοούν τη ζωή των άλλων, αλλά βρίσκουν τη ζωή εν γένει διασκεδαστική, ενδιαφέρουσα, με στόχους αλλά χωρίς κανόνες.
Η γυναίκα Αρτούρο Ούι σαν επινόηση -όχι για πρόκληση- συμβάλλει στην ανάδειξη μιας εξουσίας ανεξαρτήτου φύλου. Δημιουργεί πρόκληση για μια διαφορετική διαμεσολάβηση όταν αμφισβητεί το κέντρο βάρους του κέρδους.
Ο εξωραϊσμός του φονιά πρέπει να αποτραπεί και η διαδικασία του εξωραϊσμού να φανερωθεί. Ο δράστης να πάρει τη θέση που του αρμόζει στη ιστορία. Οι ρομαντικοί μύθοι να μην είναι το μέτρο για τον ηρωισμό, αλλά ο τρόπος να γελοιοποιηθεί ο ήρωας-σφαγέας. Το ζήτημα της «αποστασιοποίησης» θα δοθεί στην παράσταση μας μέσα από τις κωμικές δυνατότητες, που μας δίνει ο μοναχικός και απονευρωμένος «κόσμος» του έργου.


Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 3477448 /

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λεναρέτα Ρουμπάκη
Πληροφορίες και φωτογραφίες από τις πρόβες της παράστασης:

http://www.schedia.gr/, www.sxediaschedia.blogspot.com




ΡΟΛΟΙ






















Wednesday, April 16, 2008

ca/v_4

Tuesday, April 15, 2008

ca/v_3a

ca/v_2

Monday, April 14, 2008

ca/v_1

Saturday, April 5, 2008

ΠΡΟΒΑ_11β





































ΠΡΟΒΑ_11α





























Friday, April 4, 2008

ΠΡΟΒΑ_10






















Wednesday, April 2, 2008

P_


Tuesday, April 1, 2008

p_


P_